Архив

Календар

пн вт ср чт пт сб нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Here is some slide-in text... coming in nice and slowly!

Началото

1948 г. гр. Братислава

Протокол N 1.

    Днес, 5 ноември 1948 г. учителският съвет има заседание, на което се разгледа въпроса за откриването на първото българско училище в Братислава.

Протокол N 2.

     Днес, 14 ноември 1948 г., в 3 часа следобяд бе свикана родителско-учителска среща, която продължи до 6 часа вечерта. 4. Взе се решение учебните занятия да започнат на 15 декември 5. Записаха се първите три деца – ученици в първото българско училище: Иван Ангелов Кънчев – I отд. , от Нитра Христина Георги Закова – III отд., от Братислава Мария Атанасова Акиванова – IV отд.,от Приевидза.

Протокол N 3.

     Постъпилите 44 ученика минаха в по-горно отделение. Оценката се явява правилна и справедлива, като се съди по факта, че при постъпване в училището повечето от учениците не знаеха да пишат и четат на български, а дори и да говорят, но в края на учебната година всички пишеха, четяха и разказваха свободно на български език.


50-та годишнина

през погледа на Пламен Иванов, бивш директор

По случай 50 годишнината на училището

     Така започва историята на едно училище. История, продължаваща вече над 50 години.Половин век, съхранил в себе си трепетите и вълненията, тревогите и разочарованията, радостите и копнежите на стотиците деца, преминали през класните стаи на Българското училище „Христо Ботев“ в град Братислава.

     Възникнало от необходимостта в него да се обучават децата на българите, останали да живеят постоянно в Словакия, училището бързо определя своята основна роля на крепител на българския дух и културни традиции в средата на Европа. Да слушат „бащината“ реч, да четат и пишат българското слово, да се докосват до литературното творчество на Ботев и Вазов, до приказното богатство и самобитност на българския фолклор – това е привличало в училището деца не само от Братислава, но и от Нитра, Комарно, Банска Бистрица, Прешов, Кошице. От 44 ученика постепенно училището се разраства до 200. Сменят се и учителите. Всички те дарили частица любов от себе си, за да се създаде този семеен дух, тази приятелска атмосфера в училището, която привлича много словашки деца.

     Създадено първоначално като основно, днес Българското училище в Братислава е гимназия с 12-годишен срок на обучение. От 1995 г. е включено в мрежата на словашките училища и е със статут на частно училище. Всеки ден около 140 деца -българчета, словачета, унгарчета, арменчета, русначета, украинчета продължават да огласят класните стаи, коридорите и двора. В края на учебната година ще получат своите български и словашки свидетелства, в които са отразени заслужените оценки. Няколко от завършващите випускници ще продължат през следващата година обучението си в български висши учебни заведения.

Да! Училището е надхвърлило първоначалната си роля, като се е превърнало в мост между две култури – българската и словашката, осъществяващ магията на преливането, свързващо ни навеки с великото дело на Светите братя Кирил и Методий. Да пребъде!


60-та годишнина

През учебната 2008/2009 година се навършиха 60 години от създаването на училището.

По този случай беше направен филм:   

https://www.youtube.com/watch?v=7hBjkYgBFTU&feature=youtu.be

 

Спортен празник на 26.05.2023г.

Уважаеми родители,Информираме Ве, че съгласно приетото решение на Педагогически съвет (Протокол №11/16.05.2023 г.), на 26 май 2023 г. /петък/ от 8.00 ч. до 11.30 ч. на спортната площадка ще сепроведе спортен празник с учениците от БСУ “Христо Ботев” – Братислава. Със...

ПОКАНА

П О К А Н А                  Уважаеми родители, скъпи настоящи и бивши ученици, мили приятели на Българското средно училище ,,Христо Ботев“ в Братислава, Имаме честта и удоволствието да Ви поканим на патронния празник на училището и тържественото отбелязване на Деня...

Ученици от нашето училище са в гр. Пловдив, България на курс, посветен на екологичната компетентност

Учениците от 11 клас на Българското средно училище „Христо Ботев“ в град Братислава участваха в конкурс по програма Going Green 2022, в съответствие с Програмата за глобално образование – 2030 г. на ЮНЕСКО. Те спечелиха трета награда с филма „Държавната хартия“....

Пишете ни

15 + 10 =

Here is some text
This is default text for notification bar